Älgytterfile med råmarinderade rotfrukter
4 personer
600g älgytterfilé
1 kg tunt skivade grönsaker
1 msk vit vinäger
2 msk olja
1 msk honung
0,5 dl vetemjöl
5 dl viltfond, hemlagad eller från koncentrat
1 dl grädde
0,5 dl messmör
1 msk japansk soja
1 msk smör
1 msk rapsolja
2 dl kokta linser
1 dl färska blåbär
spenatblad
salt & peppar
Börja med att marinera grönsakerna. Lägg grönsakerna i en bunke, slå på vinäger olja ochhonung, krydda med salt och peppar. Låt grönsakerna marinera ca. 1 timme i rumstemperatur.Bryn köttet i smör och olja på hög värme. Lägg det i en ugnsfast form och efterstek i ugn, 110° till önskad stekningsgrad. Pudra mjöl i stekpannan och rör så att smöret och mjölet blandar sig. Slå i fonden och koka kraftigt i någon minut under omrörning. Tillsätt grädde och messmör och låt sjuda ytterligare några minuter, smaka av med salt och peppar. Värm linserna försiktigt och låt dem rinna av i sil. Lägg upp grönsakerna i botten på tallrikarna, toppa med några fina skivor kött, ringla på såsen och strö på linser, blåbär och spenatblad.